Syrop z agawy to substancja słodząca uzyskiwana w Meksyku z niektórych gatunków rośliny – agawy. Jego smak można porównać do ‘słabego’ miodu, a konsystencja jest znacznie bardziej rzadsza. Przy czym jest około trzy razy bardziej słodszy od cukru. Natomiast indeks glikemiczny jest kilkukrotnie niższy. Podaje się, że składa się on z 92%-56% fruktozy i 20%-8% glukozy - niezwykle wysokie stężenie fruktozy może mieć negatywne skutki zdrowotne i powodować symptomy nietolerancji fruktozy (zespołu złego wchłaniania fruktozy), co przewrotnie może prowadzić do otyłości.
Dopiero po zakupie dowiedziałam się o możliwej szkodliwości syropu dla zdrowia (zawartość fruktozy), więc jest to gorsza substancja słodząca od stewii. Jednak na pewno zużyję całą buteleczkę. Super nadaje się do pieczenia – ja użyłam jej do lekkiego osłodzenia batonów orzechowych.
Cena: około 13 zł (sprawdziłam - moja buteleczka ze zdjęcia 300 ml, kosztowała 11,99 zł)
Moja ocena: 6/10
Przepis na batony orzechowe
Składniki:
180g migdałów
100g orzechów laskowych
2 jajka2 łyżeczki syropu z agawy
Orzechy rozdrabniamy, następnie mieszamy je z pozostałymi składnikami. Masę wykładamy na papier do pieczenia i ładnie wyrównujemy i ugniatamy – tak żeby było zwarte. Pieczemy w temp 180 stopni około 15 -20 minut - UWAGA zaglądajcie do nich żeby się nie spaliły!! Kroimy na batoniki, jak całość jest jeszcze ciepła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz