piątek, 2 sierpnia 2013

Złowiony smak Makłowicza

Trochę się opuściłam z nowymi wpisami, a to dlatego, że przez kilka ostatnich dni wracałam do domu tylko po to żeby się przespać... - praca, lekarze, znajomi. Dlatego własnie treningi robiłam rano przed wyjściem z domu (czyli o 4:00). Taki tryb życia nie jest korzystny na dłuższą metę, ale na szczęście już piątek i można trochę zwolnić tempo.

Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić bardzo dobrym przepisem na pastę z pieczonych warzyw - przepis pochodzi z cyklu przepisów wydawanych przez TESCO - 'Smak łowi Makłowicz'.
Składniki:
2 bakłażany
3 papryki
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 duży dojrzały pomidor
1/2 pęczka pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
2 orzechy włoskie
100g sera feta
sól



Bakłażany i papryki (pozbawione gniazd nasiennych) natarłam oliwą i upiekłam w piekarniku aż stały się miękkie. Następnie włożyłam wszystkie pozostałe składniki do naczynia (poza solą, bo według mnie feta jest wystarczająco słona) i zblenderowałam mikserem na gładką masę (w oryginalnym przepisie pasta ta nie ma formy jednolitej masy, bo tam składniki nie są blenderowane a drobno krojone).

Smakowało i to bardzo! Tak się zabierałam do zrobienia zdjęcia efektu końcowego, że mi zjedli całą pastę i w słoiku nic nie zostało. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz