piątek, 26 lipca 2013

Sezonowe pierogi z jagodami

A dzisiaj na obiad... PIEROGI, tak i to z jagodami:



Prezentują się jako tako, a to przez to że ciasto zrobione jest z mąki pełnoziarnistej pszennej typ 2000. Użycie taj mąki jest również wyczuwalne w smaku, który przy pierwszym smakowaniu może Wam nie odpowiadać, ale według mnie jest to kwestia przyzwyczajenia i wyboru pomiędzy białą (oczyszczoną ze wszystkich wartości odżywczych) a razową mąką.

Ja polałam sobie je serkiem wiejskim i polałam cynamonem, co bardzo posmakowało moim kubkom smakowym.

EDIT: Podaję przepis na pierożki:

Składniki:
- mąka pełnoziarnista typ co najmniej 1850, z orkiszowej wychodzi lepsze ciasto, ja użyłam pszennej
- ciepła woda
- szczypta soli

Wszystkich składników dałam na oko, tak żeby wyszło zwarte ciasto, odchodzące od ręki. Po rozrobieniu ciasta, wałkujemy (trochę grubiej niż ciasto z białej mąki, bo inaczej mogą się rozwalać), wycinamy kółeczka i faszerujemy jagodami z odrobinką stewii - bo pamiętacie z tego wpisu, jak jest ona słodka. Zagniatamy brzegi, jeśli używacie widelca to uważajcie, żeby nie przedziurawić ciasta. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około trzech minut od wypłynięcia pierogów na wierzch.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz