wtorek, 16 lipca 2013

Ziołolecznictwo - jarzębina

Dajmy sobie szansę na naturalne leczenie

Wiecie, że jarzębina – zwana bardziej fachowo jako jarząb pospolity (Sorbus aucuparia) jest rośliną o bardzo bogatych właściwościach leczniczych?
W ogrodnictwie doceniana, ze względu na swoje ozdobne walory oraz niewymagające warunki wzrostu. Natomiast zielarze doceniają jej właściwości lecznicze, ja również postanowiłam z nich skorzystać. Zakupiłam taką oto jarzębinę w postaci suszonych kwiatów oraz suszonych owoców:



Bogactwo substancji odżywczych znajdujących się w jarzębinie:
- witaminy A, B, E, PP i K; dużo witaminy C (nawet więcej niż w cytrynie)
- mikroelementy: miedź i magnez

Działanie lecznicze:
- przeciwzapalnie w drogach moczowych
- przeciwzapalnie w przewodzie pokarmowym (błony śluzowe żołądka)
- łagodzenie podrażnień wątroby
- przy awitaminozie, sklerozie (!) i chorobie nadciśnieniowej
- zaburzenia jelitowe (zaparcia, skłonności do wzdęć)
- dolegliwości nerek i pęcherza
- regulowanie przemiany materii
- zapobiegawczo przeciw grypie i przeziębieniu
- działanie moczopędne
- właściwości przeciwmiażdżycowe

UWAGA!: Nie wolno spożywać surowych owoców, gdyż są one trujące (za sprawą kwasu parasorbinowego)!!! Tracą one swoje trujące właściwości suszenia, gotowania, mrożenia.

Zastosowanie:
- dżemy, nalewki (jarzębiak)
- napar z owoców
- sok  z owoców
- herbatka z kwiatów



Źródła: http://www.swiatkwiatow.pl

http://www.poradnikzdrowie.pl/ 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz