Dajmy sobie szansę na naturalne leczenie
Wiecie, że jarzębina – zwana bardziej fachowo jako
jarząb pospolity (Sorbus aucuparia) jest
rośliną o bardzo bogatych właściwościach leczniczych?
W ogrodnictwie doceniana, ze względu na swoje
ozdobne walory oraz niewymagające warunki wzrostu. Natomiast zielarze doceniają
jej właściwości lecznicze, ja również postanowiłam z nich skorzystać. Zakupiłam
taką oto jarzębinę w postaci suszonych kwiatów oraz suszonych owoców:
Bogactwo
substancji odżywczych znajdujących się w jarzębinie:
- witaminy A, B, E,
PP i K; dużo witaminy C (nawet więcej niż w cytrynie)
- mikroelementy: miedź i magnez
Działanie
lecznicze:
- przeciwzapalnie w
drogach moczowych
- przeciwzapalnie w przewodzie
pokarmowym (błony śluzowe żołądka)
- łagodzenie podrażnień wątroby
- przy awitaminozie, sklerozie (!)
i chorobie nadciśnieniowej
- zaburzenia jelitowe (zaparcia,
skłonności do wzdęć)
- dolegliwości nerek i pęcherza
- regulowanie przemiany materii
- zapobiegawczo przeciw grypie i
przeziębieniu
- działanie moczopędne
- właściwości przeciwmiażdżycowe
UWAGA!: Nie wolno
spożywać surowych owoców, gdyż są one trujące (za sprawą kwasu parasorbinowego)!!!
Tracą one swoje trujące właściwości suszenia, gotowania, mrożenia.
Zastosowanie:
- dżemy, nalewki (jarzębiak)
- napar z owoców
- sok z owoców
- herbatka z kwiatów
Źródła: http://www.swiatkwiatow.pl
http://www.poradnikzdrowie.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz