wtorek, 30 lipca 2013

Bez mąki, bez cukru i na dodatek smacznie - da się!

Przepis na muffinki bez mąki jest już całkiem popularny, a ja przedstawiam ich moją wersję – muffinki bez mąki i bez cukru, ale za to mocno białkowe, mocno warzywne, lekko słodkie i baaardzo zdrowe:



Składniki:
- około 250g fasoli, już ugotowanej (możecie też użyć takiej z puszki, po odlaniu zalewy; nie ma znaczenia czy będzie to fasola biała czy czerwona)
- 2 jajka
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- pół łyżeczki stewii w proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki, oprócz słonecznika blenderujemy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy ziarna słonecznika (można go wcześniej uprażyć). Pieczemy 25-30 minut w temperaturze około 180 stopni. Z podanej ilości wychodzi około 6 muffinek.


Kombinacji na wykończenie tych muffinek jest naprawdę sporo, ja piekłam je częściej na „wytrawny” sposób z dodatkami ziół prowansalskich, czarnuszki (taka przyprawa używana do wypieku chleba). Na pewno jeszcze nieraz Wam je zaprezentuje w nowej odsłonie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz