poniedziałek, 15 lipca 2013

Mocno twarogowe bułeczki cynamonowe

Bułeczki te odkryłam, będąc na diecie Montignaca, wtedy również poznałam i zaczęłam używać mąki pełnoziarnistej typu co najmniej 1850, z której są zrobione te bułeczki.

Składniki:
4 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej
500g sera białego chudego (nazywam go "chudzielcem")
opakowanie suszonych śliwek
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
maślanka/jogurt naturalny - do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta
łyżka oliwy z oliwek/ oleju
2 łyżeczki stewii lub kilka łyżek fruktozy

wszystkie składniki mieszamy do uzyskania zwartej masy odchodzącej od ręki - ot i cała filozofia. Pieczemy - aż się zarumienią w temperaturze 180 stopni.


Częstujcie się, są naprawdę pyszne i sycące - mają całkiem sporo białka dzięki dodanemu chudzielcowi.
Z podanej ilości wychodzi około 12 bułeczek o wielkości jak na zdjęciu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz