Według Ursuli Summ twierdzenie, że „tłuszcz tworzy tłuszcz” jest błędne. Za
przykład autorka podaje dietę Eskimosów i dietę śródziemnomorską. W dietach tych dominują te „zdrowe” tłuszcze – tłuszcz z ryb
(bogaty w Omega 3) oraz oliwa z oliwek. Tłuszcz jest niezbędny podczas diety
odchudzającej, ponieważ dopiero gdy dostarczymy jego odpowiednią ilość organizm
wysyła sygnał uczucia sytości. Brak tłuszczów może doprowadzić do nieustannego
uczucia głodu.
Jednak nie każdy rodzaj tłuszczu jest sprzymierzeńcem
zdrowej diety (także redukcyjnej).
Do zdrowych tłuszczy należą:
- oliwa z oliwek tłoczona na zimno – spala zły cholesterol,
ochrania serce i naczynia krwionośne
- dobrej jakości oleje: lniany, słonecznikowy, rzepakowy, z
kiełków pszenicy – dostarczają ważnych substancji nieobecnych w innym
pożywieniu
Natomiast rodzaj tłuszczów, których powinniśmy bezwzględnie unikać:
- utwardzone i mocno rozgrzewane tłuszcze – występują w
margarynach, olejach rafinowanych, słodyczach (zawierają one tzw. tłuszcze
trans, powodujące podniesienie poziomu złego cholesterolu)
O węglowodanach jako o prawdziwych sprawcach zbędnych
kilogramów napiszę w następnej notce omawiającej zagadnienia z książki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz